sreda, 18. julij 2012

Tofana, Col dei Bos - Francesca

Po včerajšnjem odličnem vzponu v Skotonati Galatiki v Cimi Scotoni, nama ostaja še tretji dan turneje. Glede na precej mrzle dneve, navijam za najbolj "toplo" izbiro, vzhodno steno desnega stolpa Col dei Bos, leve sosede Tofane di Roses. Steno sem si ogledoval lani in bil navdušen nad stmino, nisem pa še vedel, če je tu kakša smer. Potem pa sem jo našel na spletni strani planetmountain. Smer Francesca, ki sta jo prva preplezala Paolo da Pozzo in Giuseppe Ghedina leta 2007.
Jutro je precej bolj toplo kot prejšnja dva dneva, vseeno pa, kljub soncu, kar "frišno". Spiva malce dlje, ker za slabih 250 m smer res ne pričakujeva več kot tri ure plezanja. To pa vseeno lahko opraviva dopoldne, potem pa umirjeno domov. Stene ni težko najti, od stare gostilne Ra nona, ki sedaj ne deluje, po stezici 412 dobrih deset minut, kjer se stezica stika z mulatiero. Od tu pa kar naravnost navzgor pod steno in v njen desni del. Vstop je kar visoko pod linijo črne stene. Malo nad začetkom je dobro viden svedrovec.
Smer pa je res vauu! Fantastično plezanje po zelo strmih črnih ploščah. Res sta avtorja našla fantastične prehode v navidez zelo gladki steni. Težave nekako zmerne, štirje raztežaji 6b, eden 6c, zadnji 6a in prvi, ki je še malce lažji. Smer je povsem opremljena s svedrovci, ki so večkrat kar  na spoštljivih razdaljah, tako da je včasih kar potrebno "zadihati". Ko pa uspe sproščeno plezanje, pa samo uživaš. In to nama je dobro uspelo. Ob pol dveh sva pri avtu, kjer pomalcava, pospraviva "robo", se odpeljeva v smeri Toblacha, si ob kavi ogledujeva Cine, potem pa domov.












Ni komentarjev:

Objavite komentar