ponedeljek, 2. avgust 2010

Smer Ive - Piermonte v Mali lojtrci

Po plezalno kar napornem začetku tedna me je poklical Stane, če imam konec tedna kaj časa za hribe. Po dveh deževnih dneh je bila napoved za nedeljo zelo lepa, tako pričnem razmišljati, kam bi bilo možno iti. Spomnim se, da bi že dolgo rad v Bele vode v Zahodne Julijce. O stenah v tej dolini sem že precej bral in videl fotke. Izgleda res lepo, o skali pa najboljša mnenja. Tako se v nedeljo zgodaj zjutraj peljem v Ljubljano, kjer se dobiva s Stanetom, ki pelje dalje. Jutro je krasno, temperature ravno pravšnje za to področje, ki je bolj sončno. Ob poti po dolini Bele vode se kmalu pričnejo dvigati divji vrhovi. V slabih dveh urah sva pri bivaku Gorizia. Tu pa vse polno plezalcev in skoraj vsi se odpravljajo v Severni raz Visoke bele špice. Seveda si to tako hvaljeno smer želiva tudi midva. Pa hitro najdeva rezervni načrt. Najprej v smer Ivo Piermonte v sosednjo Malo lojtrco in nato, če bo čas, v Severni raz. Tudi ta smer je zelo hvaljena in res se izkaže za odlično. Vse kar je pozitivnega napisano o smeri drži. Krasna skala, dobra naklonina in lepa linija.
Linija smeri je zelo jasna. Po zelo lahkem začetnem podstavku, se bolj ali manj držiš zajede (2R). Plezati se da skorajda kjerkoli, je pa tudi kar nekaj klinov, ki so na najbolj izpostavljenih mestih. Sledi raztežaj prečnice (praktično steza). Nato pa zajeda - kamin naravnost nad stojiščem, nato pa proti levi. Na polici malo levo in navzgor čez čudovito ploščo. Sledi še lep raztežaj po kaminu in lahko do vrha. Na vseh stojiščih sta dva dobra klina. Dobro vplezani za smer ne potrebujejo dodatnega varovanja, je pa za dodatno varovanje dovolj možnosti za uporabo metuljev.
Na vrhu smeri sva v slabih treh urah. Sledi še lep sestop z nekaj malega lahkega plezanja v dobri skali. Ko prideva do bivaka so vse številne naveze visoko proti vrhu (ali že na vrhu) Visoke bele špice, tako da se lahko v opevano "lepotico" odpraviva še midva.





















Ni komentarjev:

Objavite komentar