sreda, 10. avgust 2011

Tofana di Roses, Il vecchio leone e la giovane fifona

Po zadnjih Dolomitih je kar predolgo muhasto vreme, tako da čakam na kakšno možnost za hribe kot pes na kost. In pokazala se je prejšnji teden. Tudi Puhi je spet za akcijo. Še enkrat Dolomiti. Zvečer naju na poti še krepko zaliva, pod Tofano pa vode kolikor hočeš. Zjutraj "šajba" na nebu, stene pa vse črne od moče. Na srečo sonce vidno suši stene Tofane. Prvoten namen za ta dan je sicer Castelleto na severo zahodni strani, vendar tu sonce ne pride do stene do poznega popoldneva, tako da se stena sigurno ne bo posušila. Greva na sonce v smer, ki sva jo imela planirano za naslednji dan.
Smer zanimivega imena, Stari lev in mlada boječka (Il vecchio leone e la giovane fifona), odličnega plezalca Massima da Pozza, ki se mu je pridružila "boječka" Natasha Alexander. "Zabeljen" je že prehod čez stešico v 1. raztežaju (6c). Hitro pa je tudi potrebno "naštelati" glavo, ker so svedri bolj redki. Plezanje je odlično. Super skala, pa seveda vse pokonci, kot se za Dolomite spodobi. Najtežji je rahlo previsen, četrti raztežaj (6c+/7a). Potrebno je dobro "branje" linije, saj te napaka lahko stane krepkega poleta.
Smer je praktično opremljena, kljub temu, da se v opisu na www.planetmountain.com, kjer je tudi dobra skica, omenja set premične opreme (metulje, zatiče). Svedrovci so sicer na spoštljivi razdalji, vendar je možnosti za dodano varovanje zelo malo. Smer je dolga prib. 250 m (osem raztežajev), sestopiš pa po vrvi kar z zadnjega sidrišča.
























Ni komentarjev:

Objavite komentar