torek, 11. avgust 2015

Sella, Mur del Pisciadu, Oro e Carbone

Letošnje poletje so za mano krasni hribi in smeri, a vendar mi manjka to kar me najbolj žene, nekakšna pika na i sezone. Upam na Dolomite in kakšno od smeri, ki si jo želim že dalj časa. Tokrat je pred pred nami zelo lepa vremenska napoved za ves teden in sedaj moram najti ustreznega soplezalca, za smeri, ki si jih želim. Z Andrejem Troštom sva nekako dogovarjava že dva meseca. Trenutno je z družino že nekje v hribih in ko se uspeva slišati po telefonu, je takoj za stvar. Dobimo pa se kar nekje v okolici prelaza Gardena. 
Tako se v torek zjutraj sam peljem proti Dolomitom. Lienz, Toblach, malce iskanja prave ceste proti Corvari  v Brunecku. Malo pred Corvaro že dohitim avtodomom s Krško registracijo. Tako se najdemo. 
Iz Corvare pa še malo proti prelazu Gardena in smo pod strmo steno Mur del Pisciadu. Tu sem že plezal smer Ottovolante, o smeri Oro e Carbone, ki je moj cilj, pa sem slišal in bral, da je še lepša kot prva. Le mokra je zelo rada. Tokrat je že kar nekaj suhih dni, tako da res upam, da je suha.
Ko z Andrejem prideva pod steno v smer ravno vstopa naveza, tako da čakava slabo uro, nato pa za njima. Že prvi raztežaj je krasen, previsno z luknjami. V drugem raztežaju naletiva na nekaj mokrote. Čez četrti pa pošteno teče, je pa tu možen obvoz po sosednji smeri Anton aus Tirol. To naredita plezalca pred nama in seveda tudi nama ne preostane drugega. Na skici, ki jo prilagam, je ta raztežaj ocenjen s 7a+, na skici www.planetmountain, Anton aus Tirol pa 6c+,. Kakorkoli raztežaj je predvsem zelo lep, čudovita skala, luknjice, poličke, krasna vzdržljivostna plezarija. Po tem raztežaju se s pribl. deset metrsko prečnico vrneva v Oro. In nadaljevanje je ... kaj reči, da ne bom pretiraval, vsaj zame,  sanjsko plezanje. 
Smer s petimi zvezdicami, opremljena s svedrovci, nekako S2/3. Avtorja Francesco Piardi in Francesco Tremolda. Ocena 7a (6c obv.). Oprema: kompleti.















Ni komentarjev:

Objavite komentar